Handen wassen met desinfecterende zeep: niemand ontkomt er meer aan. (Tekst: Han Verbeem. Foto: Pixabay / J. Kerner)
HOOGERHEIDE – Zorginstelling tanteLouise is in opperste staat van paraatheid. De tehuizen zijn (nog) vrij van corona en om het risico van besmetting zoveel mogelijk in te perken worden medewerkers én bezoekers nadrukkelijk gevraagd om “hun gezond verstand te gebruiken”, aldus woordvoerder Marc Molenaars.
Voor bezoekers en leveranciers betekent dat: bij last van verkoudheid en kortademigheid, óf hoesten, óf koorts: blijf thuis. En zonder deze verschijnselen: kom alleen langs als het écht noodzakelijk is. Voor de medewerkers zijn de richtlijnen wat minder streng: daar is thuisblijven alleen van toepassing bij een combinatie van deze drie factoren. Anders dreigt een tekort aan personeel.
Richtlijnen RIVM
Ouderen zijn een kwetsbare groep voor Coronabesmetting; de patiënten die overlijden behoren tot de hogere leeftijdsgroepen. Het RIVM heeft richtlijnen vastgesteld die ook bij tanteLouise onverkort gelden: “Reinig de handen voor binnenkomst, geef elkaar geen hand, hoesten in de elleboog en gebruik papieren zakdoekjes.” Bij de ingang van de tehuizen is er gelegenheid om handen te wassen met desinfecterende zeep.
Verpleegartikelen
Met een tekort aan verpleegartikelen, zoals mondkapjes en wegwerphandschoenen, heeft tanteLouise nog niet te maken. “Alles wordt op één plek geconcentreerd en van daaruit distribueren de artikelen per locatie”, aldus Molenaars.
Scenario’s
De zorginstelling houdt rekening met alle mogelijke scenario’s, zoals bij het uitvallen van personeel. Molenaars: “Veel van onze 1850 medewerkers werken op deeltijdbasis. Als er personeel uitvalt door ziekte, vragen we overige parttimers om het aantal uren op te schalen om capaciteit te vergroten.” De tweede stap is het inzetten van mensen van het servicebureau met verpleegachtergrond. “Die zijn in geval van nood ook inzetbaar.” Als derde stap: er liggen lijsten klaar met namen van kortgepensioneerde verpleegkundigen, die nog over een geldige BIG-registratie beschikken. “Ook daar kunnen we een beroep op doen.”
Getraind en ervaren
Het gedegen voorbereid zijn op infectieziekten is standaard bij tanteLouise. “Daarin zijn we getraind en ervaren. Het Coronavirus of COVID-19 is een nieuw type, maar het protocol is het zelfde. We werken met kleinschalige afdelingen. Gesteld dat er onverhoopt een besmetting komt, kunnen we de ruimtes compartimenteren, waarbij de betreffende afdeling geïsoleerd wordt ten opzichte van de rest.”
Bovenop de ontwikkelingen
Wat betreft de huidige epidemie is tanteLouise uiteraard extra waakzaam. “Een speciaal team is voortdurend met elkaar in contact, er is overleg met provinciale en landelijke overheden. Bijkomend voordeel: onze directeur Conny Helder is vertegenwoordigd in het bestuur van ActiZ, de branchevereniging waarbij 400 zorginstellingen landelijk zijn aangesloten. We zitten wat dat betreft bovenop de ontwikkelingen.”