Ratten laten zich vangen met pindakaas. De ouderwetse rattenklem kan een probaat middel zijn bij de bestrijding van het ongedierte, aldus de gemeente. (Foto: Pixabay)
HOOGERHEIDE – De gemeente ziet een toename in het aantal meldingen van overlast door ratten. "De bruine rat, de meest voorkomende rat in Nederland, plant zich snel voort en wordt steeds vaker gesignaleerd in de buurt van woningen", zo meldt de gemeente. Van een rattenplaag is (nog) geen sprake maar de overlast kan hardnekkig zijn. In de meeste gevallen komen de kosten van bestrijding voor eigen rekening. Er zijn echter een hoop maatregelen denkbaar die overlast van ratten kunnen voorkomen. Wat mag wel en wat mag niet bij de bestrijding van ratten en ongedierte? Het strooien van gif is taboe maar de ouderwetse rattenklem werkt prima, vooral met pindakaas als lokvoer.
De bruine rat leeft onder meer in riolen, gebouwen die in achterstallig staat verkeren en op plekken waar makkelijk voedsel te halen valt. "Denk aan kippenrennen, plekken waar eendjes worden gevoerd of waar vogelvoer is opgehangen. Herkenbaar zijn knaagsporen op allerlei materialen zoals elektriciteitskabels, verpakkingen en dergelijke." Holen en hopen vers uitgegraven zand kunnen volgens de gemeente ook wijzen op de aanwezigheid van ratten. "Denk aan zichtbare loopsporen in een sloot en keutels, van 5 tot 7 mm dik en 12 tot 22 mm lang. die tussen het nest en de eet- en drinkplaatsen liggen."
Geen ratten zonder voer
Maak het de rat niet te gemakkelijk, zo adviseert de gemeente de inwoners. "Als ratten geen eten vinden blijven ze namelijk weg. Afval hoort in goed afsluitbare vuilniscontainers. Ook rondslingerend afval buiten en voedselresten op de composthoop kunnen ratten naar woningen lokken. Bewaar voedsel in metalen bussen, bakken of glazen potten: een rat bijt door hard plastic heen." En: zorg verder dat er ’s nachts geen voer voor huisdieren buiten te vinden is, want ratten zijn namelijk nachtdieren. Ook een overwoekerde tuin kan ratten aantrekken, door de vele verstopplaatsen. "Ratten bouwen graag nesten. Dit doen zij het liefst in slootkanten, houtwallen, dichtbij bossages maar ook in tuinen. Het liefst op een vochtige niet al te warme plek in de buurt van een voedselbron." Daarom roept de gemeente op: "Maak van uw tuin geen vijf sterrenhotel!"
Géén gebruik van gif
Het is in Woensdrecht niet langer toegestaan om ratten met gif te verdelgen. "Sinds juli 2017 is het gebruik van ratten en muizengif in de buitenlucht verboden. Slechts bij een ernstige plaag kan er ontheffing worden aangevraagd voor het strooien van gif", adus de gemeente. Dit verbod is om diverse redenen ingevoerd. "Enerzijds was de kans groot op doorvergiftiging van andere roofdieren, denk aan roofvogels, katten, vossen en honden. Anderzijds was de kans op resistentie voor het gif toegenomen, doordat niet efficiënt werd gestrooid en muizen en ratten te weinig gif binnenkregen."
Rattenklem
Een 'prima middel' om de ratten te bestrijden is de ouderwetse rattenklem. Deze zijn al verkrijgbaar vanaf drie euro. "U kunt de ratten lokken met zogeheten lokstof, maar waar ze gegarandeerd dol op zijn is pindakaas."